Followers

Friday, November 11, 2011

Still Waiting and Praying

I always hear from the other mommies and wives, if you want to get pregnant - please don't be stress..

What should i do? its impossible for me not to stress every single day..my nature of work really requires me to think and react fast. make decision dan dan tu jugak..else it will effect whole operations..late decisions involve money.. people around asking.."lamenye kahwin tak pregnant lagi ke?" haiyooo..am getting even stress..

Am i thinking too deep? perkara kecik pun dibesar2kan..husband said before..dont think too much..go with the flow..what should i do? i love to think..(haha bukan pandai pun..but it's me!)

Let me list down what i did all these while to avoid being stress:
  1. 10% checking Blackberry after working hours; kalau dulu pantang bunyi sikit terus tengok kot2 ade email ofis yang penting.
  2. 10% online after working hours, being online remembers me about work
  3. Watch TV - rancangan menggembirakan cam masterchef (gembira ke?), stupid or sitcom series
  4. Try to sleep well ( i always have dream and en suami said its not good as your brain is not hibernating well..betulke?)
  5. Taking supplements -multivitamins plus folic acid, Biodex and minum air buah zuriat.
So far, my menstrual cycle is superb..every month and cycle is accurate (kalau lari pun sehari dua je) with minor PMS..maybe later jumpa doctor la mintak advise..

Maybe i banyak dosa la..sebab tu Allah bagi banyak dugaan kan :( Sometimes, syaitan selalu hasut Tuhan tak sayang or ade orang dengki (hehe sapela nak dengki kat kami)..sometime terfikir..ohh maybe nak mati syahid kot bila beranak nanti..sebab tu Tuhan bagi rezeki lambat suruh appreciate live dulu..but when en suami comforts me..i know it must be me going far from Him..

I know my mom worries about me, buat sembahyang hajat..cakap jangan stress fikir pelik pelik..maybe i need more vacation untuk cari ketenangan..

I read this doa in Malay..rasa sedih sangat baca..from our Prophet Zakaria:

"Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi" - Surah Al-Anbiya' ayat 89.

Please anyone comfort me..ada siapa2 pakar kaunseling tak? hehe..i want to keep trying and stay positive but every month..hampa..

This Christmas is our first wedding anniversary..how i wish to give special present to both families..

P/S: ohh today date cantik..11.11.11...mesti ramai yang kahwin & pregnant harini kan..congrats!

19 comments:

  1. rezeki tu akan sampai bila waktunya.. Takde apa yang perlu stress. Allah dah tetapkan semua untuk kita...

    Tapi usaha kita bolehlah antaranya :
    - bersama pada waktu subur. Kerap dalam tempoh seminggu kita subur. Boleh try beli ovulation kit kat farmasi.
    - makan sayur hijau, buah delima, buahan-buahan lain. Elak fast food.
    - maybe boleh try berurut. boleh juga lancarkan peredaran darah akibat stress.
    - banyakkan sedekah/pemurah pada anak-anak kecik.

    ReplyDelete
  2. sabar ye intan..tp org yg tanya macam tu memang tak sensitif langsung..haish..

    jom kite berusaha bersama2..hihi..

    ReplyDelete
  3. Intan,

    Stop thinking about that or u'll be more stress,,,
    Percayelah, rezeki Allah akan dtg bile² mase pun,,,
    Pasti ade hikmah di sebaliknye,,,
    Ape pun teruskan berdoa & berusaha,,,
    InsyaAllah ade hasilnye,,,
    Aminnn

    ReplyDelete
  4. sabar yer intan, InsyaAllah, rezki tu ditangan tuhan. Dia yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya. think positive always! :)

    ReplyDelete
  5. Dont give up intan, its just about rezeki...selagi Allah tidak berkehendak, maka ia takkan berlaku..but InsyaALLAH the time will come for you and your hubby..i'll pray the best for you =)

    ReplyDelete
  6. First time nak komen..hehe

    Teruskan folic acid..amek pil FA yg x becampur dengan vitamin lain..

    Mase bersama, jangan menaruh harapan untuk dptkan anak..just enjoy and relax..

    Kalau period cycle tetap, lg senang nak estimate time subur bile..check kat babycenter.com

    Saya doakan intan dikurniakan anak..berdoa dan bersabar..

    ReplyDelete
  7. babe! best gile kot siapa yg didapati pregnant on 11.11.11! haha how i wish.impossible la kan sbb br lps period.hiks.

    dlu b4 kawin i kononnya nk berdua smapi 6bulan.taknak awl2.TAPI once married...oihh cannot la.tipu gila kot perasaan frust bila buat test failed tu mst ade. so lesson learned. i will keep trying and praying! :) sama2 lah kita.

    i takla stress sgt.sejak kawin ni i hanya pk duit cukup ke x dgn pk nk furnish the house etc tu je. bab anak i tak stress sgt.tp mmg tak bole tgu2 dh.no planning2.masa berjalan laju skrg.kalau dh dpt terima je :)

    go go chaiyok!

    ReplyDelete
  8. hehehehe me too. masih menunggu dan terus menunggu. lagi 2 minggu my 1st yr anniversarry :) yg penting kena berusaha :) kena sentiasa ready mental dan fizikal. sape taknak kan? sementara belum ada, enjoy ms bersama, dan pegi la bercuti ke ape ke. saye pun aktif balik mcm sebelum kawen dulu, sbb xnak pk sgt :) tp org sekeliling mmg memberi tekanan. apa sy buat? hahaha melahar je la kat fb. padan muka seme org.

    ReplyDelete
  9. try amalkn doa ni tiap kali lps solat:

    1. Surah Al-Imran : Ayat 26, 27 & 38
    2. Surah Al-Anbiya : Ayat 89

    ReplyDelete
  10. Bersabar ye dear..insyaallah rezeki tu ada..

    ReplyDelete
  11. xmo la stress2..blom rezeki la 2..bykkn berdoa ye..chill2 :)

    ReplyDelete
  12. Sabar ye intan..semua tu rahsia Allah..Allah dah tetapkan y terbaik buat kite dgn mase y terbaik..pasti tiba, cuma bile? Kite xtau..emi pon doa kite same2 dikurniakan zuriat y soleh dan solehah sempurna mental dan fizikal :)

    ReplyDelete
  13. InsyaAllah akan ada rezeki nanti.Kena bersabar banyak2. Jangan sedih2.mmg stress tu salah satu penyebab. Takpa.Usaha lagi and banyakkan doa. Dulu i read most of pregnancy blogs n mcm2 cara utk cepat hamil.x la cepat sgt dapat tapi kalo kita berusaha tentu ada hasilnya.sabar okeh:)

    ReplyDelete
  14. byk kan bersabar kak intan.. so far mmg btol.. lagi di pk lg lambat nk melekat :) kena buat rilex je. (senang la bg org yg berckp kan)..diri yg menanggung, tuhan je tahu.. :)
    kak intan kena pk positive. maybe ada hikmah disebalik semua ni.. mana tau sekali melekat terus twin ke? aminn :)
    kak intan jgn pk bkn2 ok.. take care.. hugs

    ReplyDelete
  15. i pernah dgr, tp x sure blh percaya ke tidak, kwan i ckp, try minum air yg org prgnnat minum..mana tau terkenan skali...hehehe kira mcm share air dgn dia la...i.Allah ada rezeki tu...actually best je kalau berdua dulu utk 6 months sbb bila dh pregnnt nnt byk benda kena consider..just yg x tahan kalau org dok tanya je...itu yg malas nak dgr..jgn tensen2 yea..happy2 slalu

    ReplyDelete
  16. errrmm...apa pun nasihat saya, jgn terlalu tension. tension ini juga boleh membuatkan hormon kita tak setabil. baru2 ni saya balik ke Kelantan kg side husband la. so, my mother in law ajak p kenduri aqiqah di kg tersebut. dia aqiqahkan 3 anak kembarnya, 2 perempuan n seorg lelaki. hebatkan kuasa Allah. itu pun usaha dia tuk 9 tahun baru dpt. dpt pulak Allah gandakan, 3 org anak...Subahanallah... saya cadangkan juga, akak amalkan doa2 tuk mudahkan mengandung. akak boleh lihat dlm web resepirahsiaku.com n klik dekat 81 doa2 pilihan. dlm tu ada doanya. setiap kali lepas solat baca doa tersebut, Insya Allah..berkat usaha serta doa kita Allah akan makbulkan Amin... Amin Ya Robbal Alamin...

    ReplyDelete
  17. wahhh terharunye semua orang bagi nasihat dan kata2 semangat....i'm not alone here...terima kasih semua dengan doa dan tips2..insyaAllah one day adela tu rezeki kan?

    *senyumm and hugs semua*

    ReplyDelete
  18. hi intan, saya pun aritu gitu juga.. tengok org lain sume dah pregnant. tapi bila saya stop thinking and stressing pasal benda ni, tiba-tiba ada rezeki pula. so cuba intan relakss.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...